Palace Bridge

  • Characterful weathering steel bridge.
  • Bridge designed as a park, connecting nature to the built environment.
  • Sharing essential project data with the design team and stakeholders in a quick and efficient manner.

Fast connection

Designed by Benthem Crouwel Architects, the Palace Bridge connects the southern Palace district to the historic town centre of 's-Hertogenbosch. Spanning rail tracks, the crossing creates a fast, social and traffic-free connection, improving the accessibility of the Palace district and opening up possibilities for further public development.

Arup’s role included a programme of requirements, 3D framework calculations and control of strength, stability and stiffness. We were also responsible for the lighting design, building services, foundations and optimisation of the design, construction plan and building method. We used Building Information Modelling to facilitate collaboration between the design team, client and stakeholders on the project, including deploying an online portal.

Green route

During the Dutch War of Independence the city of ‘s-Hertogenbosch was defended by inundating the surrounding landscape. Much of the land has remained undeveloped, and the city is still surrounded by an open green area today. The bridge is designed as a park, with a green route for pedestrians and cyclists referencing the former inundation area.

Weathering steel

The weathering steel is in harmony with the surrounding fortifications and is used throughout the bridge to achieve the structural and aesthetic demands. This material creates a strong visual effect while also minimizes the long term maintenance requirements for the bridge.

Plants, seats, railings and lighting are integrated into the structure. Recesses in the bridge create space for trees and planting. The steel folds upwards or downwards at various points in the span, accommodating differing levels of ground clearance.

Share:

  • Palace Bridge. Credit: Jannes LindersOpen gallery

    The steel structure has space for plants, seats, railings and lighting integrated into the design. All pictures © Jannes Linders.

  • Palace Bridge. Credit: Jannes LindersOpen gallery

    The park on the bridge connects nature with the built environment.

  • Palace Bridge, night view. Credit: Jannes LindersOpen gallery

    The crossing creates a fast, social and traffic-free connection.

  • Print screen of the on-line portal. Credt: ArupOpen gallery

    Screenshot from the Palace Bridge online portal.