Supreme Court of the Netherlands

  • New building design for the Supreme Court in the city centre of The Hague.
  • The integrated structural design and building services we delivered, helped win the PPP tender.

The new building for the Supreme Court of the Netherlands shows the paradox of the organisation: in the heart of society and at the same time a secluded area. The design comprises a glass volume on a solid pedestal: public, inviting and transparent, yet neutral, private, independent and detached.

We worked closely together with Kaan Architects to integrate the building services and structural design, enabling a transparent and open atmosphere, which proved to be crucial in winning the assignment for the new housing of the Supreme Court.

The openness is emphasised by the structure, making a façade possible that offers a vista to the outside world and a look inside from the outside from the ground floor. In the integral design, the voids offer a spacial experience as well as a solution in the building services design. Their existence avert an exhaust system, which saves technical space.

On ground floor level, the structure was kept away from the façade as much as possible, whereas on the upper floors, the structure was integrated purposefully in the facade. The result is a optimal functionality in the rooms, as the need of columns was kept to a minimum.

The contract was a result of a Public Private Partnership tender (PPP) and includes design, build, finance and maintenance (DBFMO) for a period of 30 years. The building accomodates 15,000m2 office space, court rooms and underground parking facilities.

The building is now in use, but will have its official opening in late April 2016.

  • Supreme Court, the Hague. Credit: Fernando GuerraOpen gallery

    The structure enables a façade providing a vista to the outside world. Pictures by Fernando Guerra.

  • Supreme Court, the Hague. Credit: Fernando GuerraOpen gallery

    The court is a secluded area yet in the heart of the society.

  • Supreme Court, the Hague. Credit: Fernando GuerraOpen gallery

    Our integrated building services and structural design made an open atmosphere possible.